Open menu
NL EN

Oshkosh MK23 MTVR Cargo Truck [ZEUS MODEL 1:48]

28 januari 2024

De Oshkosh MTVR of Medium Tactical Vehicle Replacement is een speciaal ontworpen militaire vrachtwagen voor de Amerikaanse marine en het marinekorps. De MTVR ging in 2005 in productie. Hij vervangt de M939 en de verouderde M809 5-tons 6x6-vrachtwagens. De nieuwe MTVR vrachtwagen biedt meer mobiliteit, laadvermogen en betrouwbaarheid. In 2012 waren er ruim 11.000 MTVR vrachtwagens afgeleverd.

Alle versies van de MTVR gebruiken dezelfde 6x6 vierwielaandrijving. De motor bevindt zich onder een voorwaartse motorkap van glasvezel. Het dak van de cabine met scharnierende aluminium voorruit en de deurframes kunnen worden neergeklapt om de totale hoogte te verkleinen.

De MTVR kan een laadvermogen van zeven ton tot wel vijftien ton vervoeren op verharde wegen, terwijl hij tegelijkertijd een lading van elf ton kan trekken. De MTVR is zeer aanpasbaar voor het vervoeren of lieren van vracht. Door zijn brede veelzijdigheid is de MTVR een integraal onderdeel van de logistieke ruggengraat van het Korps Mariniers. Dit voertuig is de drijvende kracht achter de M777-houwitser, troepen, brandstof, water en een grote verscheidenheid aan andere uitrustingen.

De MTVR-truck kan worden uitgerust met een pantserbeschermingskit of bewapend met een machinegeweer van 12,7 mm of 7,62 mm. Bewapening bevindt zich in gemonteerde positie boven de cabine.

De Oshkosh MK23 MTVR wordt aangedreven door de Caterpillar C12 ACERT 11,9-liter turbodieselmotor, die 312 kW ontwikkelt. Hij beschikt over een fulltime vierwielaandrijving. Het voertuig heeft een onafhankelijke wielophanging en is voorzien van een centraal banden opblaassysteem. Deze militaire vrachtwagen presteert goed in het ruwe terrein. De MTVR maakt gebruik van een aantal standaard in de handel verkrijgbare aandrijflijncomponenten. Sommige versies van de MTVR zijn uitgerust met een lier met een capaciteit van 9 ton. Het voertuig kan worden overgevlogen door het C-130 Hercules-vliegtuig (met enige aanpassingen) en de CH-53-helikopter.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe (Poweredby) Caterpillar schaalmodellen om aan mijn verzameling toe te voegen. De Oshkosh MVTR varianten staan ook al een aantal jaren op mijn wensenlijst omdat deze trucks in 1:1 worden aangedreven door een Caterpillar diesel motor.

  • Oshkosh MK23 MTVR Cargo Truck

Recent ontdekte ik op Ebay bij NT2-model friends  (verkoper qizin_9035) uit China een aantal verschillende Oshkosh MTVR varianten in schaal 1:144 ; 1:87 en 1:72.  Ze worden de naam ZEUS MODEL als 3D Kits geprint. Op de vraag bij de verkoper of deze 3D kits  ook in schaal 1:48 geprint kon worden werd positief geantwoord!  Interesse? Je kunt kiezen uit verschillende schalen en verschillende MTVR varianten en die direct bestellen op Ebay met gratis verzending vanuit China.  

Ik heb nu als tweede de 3D kit van de Oshkosh MK23 MTVR Cargo Truck in schaal 1:48 besteld.  #SPANNEND

Meer nieuws