Open menu
NL EN

Caterpillar D7G sa - Ad Gevers

12 december 2022

Custom schaalmodel bouwer Ad Gevers is recent gestart met het bouwen van zijn:

  • Caterpillar D7G sa Landbouwtractor

In deze making-of Caterpillar D7G sa (wat  in het Engels de afkorting is voor Special Apllications) Landbouwtractor oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand zal komen.

Als basis voor dit project dient de Caterpillar D7G Dozer in schaal 1:48. Dit schaalmodel werd in twee gelimiteerde uitvoeringen van 500 stuks elk in 2020 door Classic Construction Models (CCM) in hun High Precision Diecast Series uitgebracht.

Ad leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces, zodat u op basis van de donor Caterpillar D7G Dozer van CCM, stap voor stap een uniek schaalmodel van de Caterpillar D7G sa landbouwtractor zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Ad en Wouter

De start

Ad begint met de bouw van zijn Caterpillar D7G sa met het maken van de zwaaihaak (in het Engels: Swinging Drawbar) die op een "SA" machine niet mag ontbreken. Natuurlijk  heeft Ad de zwaaihaak zelf van messing materiaal uit niets zelf gebouwd  en werkend uitgevoerd!!

De Rupsplaten

Ad vond de rupsen van de originele Caterpillar D7G Dozer van CCM iets te grof. Dus werden er rupsplaten van eigen makelij gemonteerd.

De onderwagen

Ad ontdekte vervolgens dat op de originele Caterpillar D7G Dozer van CCM zeven onderrollen onder het model zitten en de Caterpillar D7G sa heeft er maar zes.

Derhalve natuurlijk de onderrollen aangepast  van zeven naar zes aan elke kant.

Vervolgens voor beide kanten een nieuw loopwiel en de benodigde  toprollen uit messing materiaal gedraaid.

Het sprocketwiel had wel heel veel speling dus daar voor een pasring gedraaid uit messing materiaal.

Even om het verschil tussen de oude (bestaande CCM) onderwagen en rupsplaten en de geheel in eigen beheer gemodificeerde nieuw onderwagen en rupsplaten te tonen. 

Veel werk!! Maar nu wel volledig natuurgetrouwe onderwagen voor de Caterpillar D7G sa tractor.

Tijdens het verwijderen van de verf brak de spaninrichting van het loopwiel dus moesten er natuurlijk twee nieuwe spaninrichtingen en ook nog een rups geleider gemaakt worden.

Wordt vervolgd....

Meer Making-of