Open menu
NL EN

Caterpillar 572C Pijpenlegger

Caterpillar 572C Pijpenlegger
Mini specs
Fabrikant:
Norscot
Nummer:
55210
Schaal:
1:50
Jaar:
2008
Status:
Gesloten Editie

Het model van de Caterpillar 572C in 1:50 is in 2008 als #55210 uitgebracht door Norscot.

Het schaalmodel is in opdracht van de ACMOC geproduceerd onder de noemer: “historical series”. In 2007 brachten ze samen al de Caterpillar de 977 Rupslader uit in schaal 1:50 en ook met dit model hebben ze wederom een echte klassieker met een perfecte prijs versus kwaliteit geproduceerd.

Het model is gemonteerd op een zwarte kunststof plaquette voorzien van naamplaatje en geplaatst onder een hard plastic stolp om het te beschermen tegen stof. Hier om heen zit een mooi bedrukte doos met volop product informatie over de machine. Wederom zijn zeer veel details van de echte machine terug te vinden in deze diecast klassieker.

Het aan de zijkant gemonteerde contragewicht is voorzien van mooi weergegeven gewichten en kan zo de belasting die optreed bij het liften door middel van de twee hydraulische cilinders naar buiten toe uit klappen om de machine de benodigde extra stabiliteit te geven.

Aan de achterkant van het model zit een drawbar waarop op twee hoogten aangepikt kan worden. De mooi gevormde brandstoftank is voorzien van de Caterpillar 572 Pijpenlegger benaming.

Het open motorcompartiment geeft een mooie blik op de aanwezige motor. De andere kant van de motor is voorzien van de koeling en luchtfilter systemen en een zilver gespoten uitlaat. De frontgrill is perfect nagemaakt en zelfs apart voorzien van de lage cooling gril. De machine krijgt zijn stoere looks door de kenmerkende ronde bumper voorzien van twee haken. Het model is afgeleverd met individueel gelinkte metalen rupsen.

De machinist heeft een zeer gedetailleerde werkplek gekregen: Volop hendels en voetpedalen, compleet met luxe stoel en metertjes op het motor bedieningspaneel doen je deze machine bijna starten! Enigste minpunt van deze Caterpillar 572 Pijpenlegger is dat het slechts voorzien is van een winch. Hierdoor worden boom en haak tegelijkertijd bedient en kunnen ze dus niet afzonderlijk van elkaar omhoog of omlaag.Ook kan de boom hierdoor maar beperkt omlaag worden gebracht.

Caterpillar 572C Pijpenlegger

De Caterpillar 572C Pijpenlegger werd geïntroduceerd in 1957 en alleen in Amerika gefabriceerd. Hij was de opvolger van de Caterpillar MD7 Pijpenlegger. De MD7, gebaseerd op de Caterpillar D7 Rupsdozer, werd in samenwerking met de Trackson Company tussen 1951 en 1957 geproduceerd. De Caterpillar 572 serie begon met de type C aanduiding omdat de toenmalige Caterpillar D7 Rupsdozer ook een type C was. Bij alle volgende types D-E-F-G bleef dit ook parallel lopen.

De machine heeft een Caterpillar D339 motor die 128 flywheel HP produceert. Het bedrijfsgewicht bedraagt 26.200 kg en de machine beschikt over een maximaal hijsvermogen van 39.000 kg bij 1.2m overhang. De 572C machines kregen als prefix 21A voor het serienummer mee. De productie stopte in 1961 en toen werd het model feitelijk opgevolgd door de Caterpillar 572E. De 572D werd als “tussen” model namelijk alleen in 1959 geproduceerd.

 

Binnen deze serie