Open menu
NL EN

Hydex BH45 Knikgestuurde truck - Gertjan Veld

16 november 2023

In deze "Making-of Hydex BH45 Knikgestuurde truck" oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand is gekomen.

Gertjan leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces, zodat u op basis van de donor Caterpillar 745 Knikgestuurde Truck van Diecast Masters, stap voor stap een uniek schaalmodel van de Hydex BH45 Knikgestuurde truck zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Gertjan en Wouter 

Wat vooraf ging

Gertjan is altijd op zoek naar nieuwe custom projecten op basis van (bestaande) Caterpillar schaalmodellen.  Toen zijn oog viel op de speciale machines van de firma Hydex was het idee snel geboren en met de aanschaf van de Caterpillar 745 "Next Gen" Knikgestuurde truck van Diecast Masters kon hij starten.  

Hydex Solutions Ltd, opgericht in 1970 en met hoofdkantoor gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, is een wereldleider in gespecialiseerde toepassingsoplossingen voor mijnbouw- en bouwmachines. Hun motto: "TODAY’S ANSWERS, TOMORROW’S TECHNOLOGY" Als OEM hebben ze een breed productassortiment dat is gebaseerd op Caterpillar knikgestuurde trucks.  

De Hydex BH35, BH40 en BH45 Block Handlers zijn speciaal ontworpen om mijnbouwblokken gemakkelijk en veilig over de locatie te transporteren. De BH35, BH40 en BH45 zijn gebouwd rond Caterpillar 35t, 40t en 45t knikgestuurde trucks en stellen de machinist in staat enkele of meerdere blokken te vervoeren met een maximaal laadvermogen van 32, 36,3 en 41 ton, waardoor de productiviteit wordt gemaximaliseerd.

De start

Om de Hydex B45 Knikgestuurde truck te kunnen bouwen maakt Gertjan gebruik van de nieuwste Caterpillar 745 "Next Gen" Knikgestuurde truck die door Diecast Masters onder #85704 in 2021 is uitgebracht. Natuurlijk kun je ook de Caterpillar 745 Knikgestuurde truck die reeds in 2017 onder #85528 door Diecast Masters is geproduceerd.

De Caterpillar 745 dumper bak wordt in zijn geheel gedemonteerd door de beide hefcilinders en de verbindingen op het draaipunt op het dumper chassis voorzichtig te doorboren.

Het chassis

Goede voorbereiding is het halve werk. Dus meten is weten:  Omrekenen van 1:1 naar schaal 1:50 en het knip en paswerk voor een exacte replica kan beginnen.

Op basis van de technische informatie van Hydex maakte Gertjan van kunststof Evergreen H 6x6 mm profielen het Block Handler hulpchassis wat op het bestaande chassis van de Caterpillar 745 Knikgestuurde Truck wordt gemonteerd. 

Vanuit messing H 4x4 mm profielen die de juiste lengte worden ingekort en voorzien van kunststof Evergreen plaat als beplating worden de vier dwarsliggers gemaakt die uiteindelijk de zware last zullen moeten dragen.

Tot slot worden uit kunststof 3D geprint materiaal aan iedere zijde van de vier dwarsliggers grote sjor ogen gemonteerd zodat straks de lading veilig gezekerd vervoerd kan worden.  Deze sjor ogen werden op verzoek van Gertjan gemaakt door Paul Ogier van PO Miniatuurbouw.  

Houd ons in de gaten voor de volgende update!

Meer Making-of