Open menu
NL EN

Caterpillar 350 L Graafmachine

Caterpillar 350 L Graafmachine
Mini specs
Fabrikant:
Custom
Nummer:
350LEM
Schaal:
1:50
Jaar:
1995
Status:
One of a kind

Het model van de Caterpillar 350 L Graafmachine in schaal 1:50 is in 1995 custom gebouwd door Eugenio Morganti.

Al lang geleden van een mede verzamelaar uit Duitsland ontvangen en nu toch maar eens de tijd gemaakt om deze custom gebouwde aanwinst in mijn verzameling op de foto te zetten. Eens te meer omdat er nog een heel verhaal achter de totstandkoming van dit schaalmodel te delen is en ook omdat nu met de bekendmaking van CCM dat zij de Caterpillar 350 graafmachine in schaal 1:48 NIET meer zullen produceren, het vooralsnog een zeldzame replica van de Caterpillar 350 Graafmachine blijft.

Voor mij begint het verhaal als ik ergens in 2014 op foto's stuit van een custom gebouwde Caterpillar 350 L graafmachine. Als ik vervolgens niet veel later de kans krijg om het schaalmodel via een Duitse verzamelaar over te nemen hoef ik daar niet lang over na te denken.  Helaas eindigt de verzending in een catastrofe en komt de Caterpillar 350 L graafmachine volledig in puin en rijp voor de sloop aan in Nederland. Echt doodzonde en uit frustatie het wrak ver weg opgeborgen in de kast met projecten.  

In 2016 kom ik na een ontdekkingreis uiteindelijk in contact met de custom schaalmodel bouwer van de Caterpillar 350 L Graafmachine.  Eugenio, afkomstig uit Italie, is niet alleen verzamelaar maar ook een fanatiek custom schaalmodel bouwer.  Hij verteld dat hij al eind tachtiger van de vorige eeuw een prototype uit wit metaal en voorzien van metalen rupsen van de Caterpillar 350 Graafmachine had gebouwd.

Vervolgens bouwde hij ergens rond 1995-1996 een kleine serie van zeven modellen van de Caterpillar 350 L graafmachine:  èèn model werd voorzien van een verhoogde cabine en een sloopgiek in een blauw witte kleurstelling, twee verkocht hij als kit en de andere vier werden gebouwd in de standaard uitvoering AF fabriek uitvoering in Caterpillar geel.  Hij herkende mijn wrak en kon mij zelfs helpen met enkele vervangende onderdelen.

Gelukkig ken ik een paar heel goede bouwers en toen ik vriend en custom bouwer Gertjan benaderde met de vraag om een poging te wagen mij te helpen was hij direct bereid en ging hij de uitdaging aan en wist uit eindelijk mijn Caterpillar 350 L Graafmachine te herstellen en te redden.  De kritische kijker zal wellicht een paar scheve en afwijkingen zien maar ik ben heel blij dat mijn Caterpillar 350 L Graafmachine uiteindelijk alsnog in de vitrine aan mijn verzameling Caterpillar Graafmachines toegevoegd kon worden.

Eugenio en Gertjan bedankt!

Caterpillar 350 L Graafmachine

Caterpillar 350 Excavator Specs HGHH 1091.pdf