Open menu
NL EN

Caterpillar 769B Starre dumptruck

Caterpillar 769B Starre dumptruck
Mini specs
Fabrikant:
Gescha
Nummer:
276
Schaal:
1:50
Jaar:
1970
Status:
Gesloten Editie

Het model van de Caterpillar 769B in 1:50 is in 1970 als #276 uitgebracht door Gescha.

Dit schaalmodel van de Caterpillar 769B Starre dumptruck is een van de klassiekers in schaal 1:50 uit mijn verzameling. Deze “golden oldie” is voor mij nog steeds een lievelingsmodel. Niet zozeer omdat dit model technisch een perfecte weergave is van zijn 1:1 broer maar deze Starre Dump Truck roept veel herinneringen terug toen ik nog maar net als broekie op school zat en thuis in de zandbak wegen en dijken aanlegde en droomde van later als machinist met zulke machines te mogen werken.

Het eerste model van deze Caterpillar 769B Starre dumptruck is begin jaren 70 uitgebracht door Gescha onder artikelnummer #276.

De eerste Gescha versie heeft een open "rock guard" oftewel de reling die aan de voorkant boven de cabine moet voorkomen dat lading als gesteente over de kipperbak heen op de cabine en motorkap van de machine valt.

De Duitse firma’s Gescha & Strenco gingen in 1971 op in het nu nog steeds bestaande Conrad. Ook Conrad heeft het model met enkele kleine wijzigingen (zoals de dichte rock guard en plastic velgen en andere type banden nog onder het zelfde nummer uitgebracht vanaf 1972. Maar deze versies hebben al wel de merknaam van Conrad op de onderkant van het model staan. De machine heet in het Duits trouwens een “Muldenkipper”.

Het model is volledig van metaal. Leuk detail is de mogelijkheid om de vooras te sturen door het hendeltje wat door de voor bumper uit steekt. Tevens het model verende assen en kan de bak kiepen. De grill en de koplampen zijn slechts op het model gedrukt. Maar dit verhoogt enkel de charme die dit model uitstraalt.

In augustus 2008 is door Classic Construction Models (CCM) eindelijk het lang verwacht model uitgebracht worden van hun versie van de Caterpillar Starre dumptruck. Dit model van de Caterpillar 769B is qua uitvoering superieur aan mijn “oldtimer”, maar mijn eerste “B” zal niets aan waarde inboeten.

Binnen deze serie